Product Description
Taaldidactiek
(Categorie: Onderwijs)
Inleiding
De module taaldidactiek richt zich op de vakdidactiek taal.
Als specialist op het gebied van taaldidactiek ben je in staat om op verschillende niveaus taalonderwijs te ontwikkelen op basis van leerlijnen, referentieniveaus en kerndoelen. Je hebt een visie op en kennis en inzichten van de taaldomeinen lezen, tekstschrijven en mondelinge taalvaardigheid. Je bent in staat taalonderwijs in te richten op basis van een gedegen analyse en krijgt zicht op de effecten, zoals bijvoorbeeld het inrichten van een krachtige leeromgeving, van het aangeboden onderwijs.
Doelgroep
De module taaldidactiek is bedoeld voor leraren in het (speciaal) basisonderwijs met enkele jaren ervaring en affiniteit met taalonderwijs.
Werkvorm
Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.
Leerteams
Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.
Casuïstiek vanuit uw eigen praktijk
Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.
Action Learning
Een belangrijk werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.
Social learning
Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Curatr voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21e eeuw. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.
Resultaat
Na afronding ben je in staat om:
- Vanuit een visie op taalonderwijs en vanuit kennis en inzichten van de verschillende domeinen het taalonderwijs in te richten.
- Een krachtige leeromgeving in te richten, gebruik makend van verschillende werkvormen.
- Leerlingen op verschillende niveaus adequaat te begeleiden en ondersteunen.
- Een kwaliteitsanalyse te maken en de juiste interventies te bepalen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.